Produkter
Aluminiumprofiler
Aluminiumprofiler
Tillbehör Aluminiumprofiler
Tillbehör Aluminiumprofiler
Laserskurna plattor - Råmaterial Aluminium - Rörsystem - Kabelkanaler
Laserskurna plattor - Råmaterial Aluminium - Rörsystem - Kabelkanaler
Mekaniska tillbehör
Mekaniska tillbehör
Dynamik M
Dynamik M
Dynamik E
Dynamik E
Dynamik T
Dynamik T
Dynamik PN
Dynamik PN
Verkstadsförnödenheter Förbrukningsvaror
Verkstadsförnödenheter Förbrukningsvaror
Solar
Solar
DIY - Kits / Sim Racing
DIY - Kits / Sim Racing

Trapezoidal Threaded Spindle & Accessories

Hos Motedis kan du köpa trapesformiga blyskruvar i stål eller aluminium online. Du kan naturligtvis också köpa lämpliga trapezformiga blymuttrar och tillbehör.
Filtrera:
Förutom färdiga att installera trapezformiga trådspindlar (höger, valsade), inklusive muttrar och låsringar, säljer vi också enskilda trapezformiga trådspindlar i olika längder, diametrar och stigningar.

Vad är en trapetsad gängspindel?

En trapezformig gängspindel är ett element som används för manuell och motoriserad drivenhet. Den trapetsformade gängspindeln omvandlar roterande rörelser till linjära rörelser. Den eponyma, likbeniga och trapesformiga trådprofilen på spindeln är karakteristisk för den trapetsformade trådspindeln. En trapetsgängas flankvinkel är 30 ° och är standardiserad i enlighet med DIN 103 och ISO 2901/2903. De enskilda trådarna i en trapetstråd har en tjockare profil än triangulära trådar, som är vanliga med metriska eller Whitworth-trådar. Tonhöjden för en trapetsformig tråd är också betydligt större.

Hur fungerar trapezformiga trådspindlar?

Enheter med trapezformiga trådspindlar är billiga att tillverka och därmed utbredda. Spindlarna används för att omvandla roterande till linjär rörelse. För detta ändamål sätts spindeln i rotation av en motor och driver en gängad mutter via gängvarv, som rör sig linjärt på den trapetsformiga gängspindeln. Spindelns rotationsriktning bestämmer spindelmutterns rörelseriktning.

Var används trapezformiga gängspindlar?

Trapezformiga gängspindlar används alltid när självlåsningsfaktorn värderas högre än hastigheten och precisionen vid justering av spindeln. Beroende på materialparning, dvs. kombinationen av materialet på axeln och muttern, finns det olika användningsområden för trapezformiga gängspindlar. Spindlarna används bland annat i skruvstycken och maskinstyrningar, används som komponenter i monteringsblock eller i en inställningslist på en styrning.

Vilka är fördelarna med trapezformiga trådspindlar?

Trapezformiga trådspindlar produceras vanligtvis genom trådvalsning, vilket gör produktionen billig och därför extremt ekonomisk. Trådvalsning gör trapezformiga trådspindlar mycket slitstarka, har hög draghållfasthet och är extremt böjningsbeständig. Eftersom det med en trapetsgänga alltid finns glidande friktion mellan gängflankerna och de gängade muttrarna, är användningen av spindlarna naturligtvis begränsad till justeringsprocesser som inte är för snabba och som förblir statiskt under en längre tid efter justering. På grund av den stora stigningen täcks mer avstånd per spindelns varv med en trapetsgänga än med metriska trådar. Dessutom är trapesformiga trådar okänsliga för förorening från damm eller sand.

Vad säger värden som TR8x1.5 egentligen?

När man väljer rätt trapezformig trådspindel kommer man oundvikligen över förkortningar som verkar kryptiska, till exempel "TR8x1.5". Denna trådbeteckning, förresten standardiserad, består av tre element vid närmare granskning:

  • TR som förkortning för "trapesformig tråd"
  • "8" i vårt exempel som nominell diameter
  • "1,5" som beteckning för tonhöjden

En TR8x15.5-gänga är därför en trapesformig gänga med en nominell diameter på 8 millimeter och en lutning på 1,5 mm

Vad är det enklaste sättet att bestämma tonhöjden på min trapezformiga trådspindel?

Lyckligtvis nuförtiden är trapezformiga trådar alla standardiserade - om du inte har fångat en riktig exotisk från Fjärran Östern! Om du har öppnat en spindel med okänd data kan lutningen naturligtvis också mätas utan problem. Så kallade ringmätare används för detta i professionell produktion.

Kantmikrometrar och i sällsynta fall används också optiska mätinstrument. Dock kan tonhöjden för en trapetsad tråd bestämmas lättare och snabbare med en bromsok. I ISO-systemet beskriver tonhöjden avståndet mellan två gängstoppar (dvs. de högsta punkterna på en gänga på axeln).

Här görs mätningarna helt enkelt från "centrum till centrum" med en bromsok - det visade värdet motsvarar Tonhöjd. Det ser annorlunda ut med tumgängor. Här definieras tonhöjden som antalet gängstänger per tum. Så det krävs lite omvandlingsarbete här!